Cirali en Olympos liggen aan dezelfde Middellandse zee baai en worden daarom gezamenlijk genoemd.

De antieke havenstad Olympos ligt 80 kilometer van Antalya en 40 kilometer ten zuiden van Kemer, aan de monding van een rivier en aan de voet van een steile berg. U kunt de ruines zowel over de straat naar Cirali of over de weg naar Olympos-Adrasan bereiken. In de zomer meren ontelbare schepen aan in de baai van Olympos en verblijven de passagiers een korte tijd om de ruines van de stad te bekijken.

Van de weg Antalya-Kumluca zijn het via Cirali nog ongeveer zeven kilometers en via de afrit Olympos elf kilometers naar de ruines. U kunt met de Dolmus naar elke afrit rijden en dan de straat bergaf lopen. Voor de terugweg bergop raden wij  een taxi aan. In de zomer rijden er ook Dolmussen naar Cirali of Olympos. Of u huurt een auto en bent vrij meer attracties te bezoeken, die rijkelijk aanwezig en de moeite waard zijn. Bijvoorbeeld de baai van Adrasan. De afslagen naar Cirali en Olympos zijn op de hoofdweg maar enkele meters van elkaar verwijderd. Daarna slingert de weg door verschillende dalen en is er geen verbinding meer. Het is een ruig maar zeker niet onaantrekkelijk achterland van de kust.


Bent u geen grote wandelaar, neemt u dan de auto via Cirali. De rit eindigt na zeven kilometer bij de nieuwe brug over de rivier. Vanaf hier gaat u te voet verder naar het strand. Daar slaat u rechtsaf tot de ingang van Olympos.

Gaat u na de bezichtiging van Olympos weer terug naar de brug, dan kunt u hierna Cirali bezoeken. U steekt de brug over en volgt de weg tot u in Cirali aankomt. Na ongeveer honderd meter deelt de straat zich. Rechts gaat u naar het strand en parallel aan het strand naar het eind van het resort. Links rijdt u door het dorp langs talrijke eenvoudige pensions en arriveert u na ongeveer drie kilometer links bij de parkeerplaats voor de "Yanartas" - de brandende stenen. Om deze te zien dient u nog ongeveer 20 minuten bergop te lopen. De weg is gebaant en deels ook met trappen gebouwd, maar gaat steil bergop. Neemt u water mee.

Bent u niet enthousiast als er geen metershoge vlammen omhoogschieten, laat u zich dan gevangen nemen door de eigenaardige schoonheid van de omgeving. Als u iets van uw kennis van de klassieke sagen uit de oudheid op kunt roepen, denk dan aan het steekwoord "Chimare". In die tijd schijnen de vlammen hoger te zijn geweest  en zelfs vanaf de zee zichtbaar. Naast de vlammen, die natuurlijk 's avonds indrukwekkender zijn, zijn er ook ruines van een antieke basiliek. Nog vroeger stond hier waarschijnlijk ook een tempel.


In het noordelijke deel van het strand van Cirali vindt u een broedplaats voor de zeeschildpad Carette Caretta. Daarom staat de hele baai onder natuurbescherming. Hier kunnen geen grote hotels en eigenlijk ook geen kleine pensions gebouwd worden.


Koophuis Turkije