Kemer is een plaats omringd door het groen en blauw van het Taurus gebergte en de zee. De stad ligt ten zuiden van Antalya aan de Middellandse zee. Hoge bergen, helder zeewater, mooie stranden en diverse aantrekkelijke attracties wachten op u!


Inhoud Kemer

- Geschiedenis

- Waar ligt Kemer

- Hedendaags Kemer

- In en rond Kemer

- Winkelen Kemer

- Afstanden van Kemer

 

 

Geschiedenis Kemer

Spreekt men in Turkije over een vakantiedorp, dan bedoelt men een afgesloten dorp waar de klant koning is. Het Kemer van vandaag is een uitgegroeid vakantiestadje met ontelbare hotels en pensions. Dit was vroeger wel anders. Kemer was een klein vissersdorp zonder straatverbinding naar Antalya. In de jaren zestig moesten alle opbrengsten uit de landbouw zoals sinaasappelen, sesam of mais nog met de boot naar de markt in Antalya gebracht worden. De boten - kleine, vaak notendopjes - werden tot de rand volgeladen. Om te voorkomen dat de wanden inklapten stak men in de scheepswand stangen. Waaide het onderweg te hard en waren er te hoge golfen, dan moest men de lading of een deel daarvan overboord gooien om niet om te slaan.

Als de boot 's middags in de baai aanlegde, rende alle dorpskinderen naar het strand om te zien wat er meegebracht was. Vaak zagen zij blonde mensen in de boot zitten en de kinderen liepen dan snel naar de beide theehuizen om de mannen te roepen: "Turist geldi! Turist geldi!"(er zijn toeristen gekomen!). Dan verzamelden ook alle mannen zich aan het strand. Omdat er nog geen aanlegsteiger was moesten de bijzonder grote dorpsbewoners de toeristen aan land dragen. Daar stonden ze dan de Turken aan de ene kant en de blonde toeristen aan de anderen kant. Geen van beiden spraak de taal. De Turken haalden de doprsoverste die een gewichtige beslissing moest maken. Iedereen wilde namelijk de vreemden in hun huis herbergen. Maar de overste koos vaak de beste huizen waar de toeristen konden blijven.

De volgende morgen stonden de kinderen dan weer voor het huis. De eigenaar had ondertussen van de buren meerdere ezels geleend en organiseerde een kleine "jeepsafari" voor de vreemden. Er werd veel gelachen en de toeristen maakten veel foto's. Als de gasten dan voor de gastvriendelijkheid betaalden wilden werd dat hevig afgeweerd. Het was toch een eer de reizigers onder te brengen? En dat terwijl ze bijna geen geld hadden.

Hedendaags Kemer

In 1980 had Kemer 2.700 inwoners. In het jaar 2000 waren het oficieel 17.255. Door de inmenging van buitenlanders steeg het aantal in 2010 tot over 20.000. Daarbij geteld komen zeker nog een keer zoveel seizoensarbeiders met familie. Die zijn afhankelijk van het toerisme. Ondertussen zijn er 120.000 hotelbedden in de hele regio en voor elk bed kan ongeveer 1 arbeidsplaats gerekend worden. Veel mederwerkers uit de hotels wonen toch in Antalya omdat in Kemer niet alleen de huren hoog zijn maar ook het dagelijkse brood duur is.


Het seizoen duurt van mei tot oktober en het hoogseizoen van half juni tot begin september. Vier jaar geleden waren er nog talrijke hotels het hele jaar geopend en boden zij overwinteringskoopjes voor pensionado's, congressen, bijzondere sportmogelijkheden en steeds vaker wellnessvakanties. Intussen sluiten bijna alle hotels (95%) in Kemer in de winter. De concurrentie in andere regio's is te sterk. Plaatsen rond Kemer als Beldibi, Camyuva en Tekirova vallen van november tot april in een winterslaap.

In en rond Kemer

Om fouten uit Italie en Spanje te vermijden wordt de regio Kemer met ondersteuning van de wereldbank plansgewijs ontwikkeld. De bouwhoogte is begrenst net als het aantal kanalen en straten. Maar na enkele jaren werden deze belemmeringen minder gecontroleerd en zo zijn er in de regio toch enkele grote hotels. De straat van Antalya via Kemer naar Kumluca, waar het grote verkeer rijdt, werd ook verbreed, omdat deze het verkeer niet meer aankon.

Na Kemer voeren er van de hoofdstraat drie brede straten: de Ataturk boulevard ligt parallel aan de zee. Deze voert langs talrijke hotels, gebouwd na 2000, tot het postkantoor en de kloktoren, en dan verder door de stad. Aan het andere eind kan men over een smalle straat over de berg tot Kiris rijden. De tweede afrit van de hoofdstraat, met een nieuwe rotonde, voert links naar Kemer en rechts naar het nieuwe busstation voorbij Aslanbucak. Het industriegebied is naar Kuzdere gestuurd, maar toch vind men hier nog talrijke garages, smeden en meubelmakers. In de kleine bedrijven wordt bijna alles gerepareerd, herstelt of verkocht. Nadat Kemer het voormalige dorp Aslanbucak in de gemeente kreeg, werd er een vierbaanstaat midden door het gebied gebouwd. Langs de straat staan nu grote huizen met winkels op de begane grond en woningen op de bovenverdieping.

Kwamen eerder de hotelmedewerkers meestal als seizoensarbeiders naar Kemer, zo wonen zij nu met hun familie in de stad. Zo onstond in rap tempo een nieuw stadsdeel met vier verdieping appartementsgebouwen. Bouwondernemingen bouwen daarbij vakantiehuizen in de vroegere sinaasappelgaarden en hopen deze zo duur mogelijk te verkopen aan de buitenlanders. Een eind aan deze bouwperiode is niet te zien. Naast de toeristen zijn er meer inwoners die het hele jaar in Kemer bljven. Daarom werden er scholen en moskeen gebouwd en nieuwe winkels voor dagelijks gebruik in het bijzonder voor de bouwmaterialen die men nodig is.


De derde afslag voert via een kruizing links naar Kemer (voorbij de MIGROS supermarkt), daarom ook vaak Migros straat genoemd, en voert rechts naar Aslanbucak, over de rivier verder naar Kuzdere.

Wie een hotel direct in Kemer heeft kan in de stad alles snel te voet bereiken. Maar ligt het hotel in Goynuk, Beldibi, Kiris, Camyuva of Tekirova, dan bereikt men Kemer het makkelijkste met de Dolmus. Vroeger kon men direct naar de Otogar, busstation in het centrum van Kemer, rijden. Sinds december 2005 is dit niet meer zo. Het busstation werd verwijderd. Daar staat nu een witte kloktoren. Deze doet niet alleen ons aan een kerktoren denken. De dolmussen staan nu gewoon in de zijstraten rond de kloktoren. De regionale bussen naar Kumluca, Demre maar ook Ankara en Istanbul rijden nu vanaf het nieuwe busstation aan de D-400 straat.

Winkelen in Kemer

Achter het postkantoor van Kemer ligt de centrale markt (Bazar) van Kemer. Elke maandag wordt hier de groente- en fruitmarkt gehouden. Op dinsdag is er ten zuiden van de havenstraat een grote textielmarkt.

Bij de centraal gelegen kloktoren in Kemer gaat men naar rechts voor talrijke winkels die goud, tassen of lederwaren aanbieden. Daartussen zijn er ook enkele wisselkantoren en banken. De havenstraat is een voetgangerszone en de bekendste aankoopmijlen van Kemer. Aan het eind loopt men door een park tot aan de zee. Nog verder naar het zuiden ligt tussen de jachthaven en het Moonlight Park, op een klein schiereiland, een openlucht vakantiemuseum. Vanaf de jachthaven tot aan de riviermonding kan men flaneren over de strandpromenade. Zekers 's avonds lopen hier veel mensen. Naast de uitgelaten stemmen zorgt het adembenemende panorama voor hoog vakantiegevoel.

Vakantie in Kemer

Boek voor uw vakantie naar Kemer vliegtickets naar het Antalya vliegveld op maar een uur rijden van het vakantieresort aan de Turkse Riviera.

Bij ons boekt u ook een accommodatie voor uw vakantie. Wij beschikken over een mooi aanbod van vakantiehuizen in Kemer en tevens over all inclusive vijf sterren hotels of hotels met minder sterren.

Om van het vliegveld naar uw accommodatie te komen kunt u een auto huren bij Real Turkey.

Waar ligt Kemer

Kemer ligt aan de zuidkust van Turkije aan de Middellandse zee. Maar een uur van de toeristenhoofdstad van Turkije Antalya rijdt u over slingerende wegen met de azuurblauwe zee links en de met groen begroeide bergen rechts naar Kemer.

Klik op de Kemer kaart voor een vergroting


Afstanden van Kemer naar...

Afstand van Kemer naar Antalya - 50 kilometer ongeveer 1 uur rijden
Afstand van Kemer naar Belek - 90 kilometer ongeveer 2 uur rijden
Afstand van Kemer naar Side - 120 kilometer ongeveer 2,5 uur rijden
Afstand van Kemer naar Alanya - 180 kilometer ongeveer 3,5 uur rijden
Afstand van Kemer naar Fethiye - 240 kilometer ongeveer 3,5 uur rijden
Afstand van Kemer naar Marmaris - 360 kilometer ongeveer 6 uur rijden
Afstand van Kemer naar Bodrum - 470 kilometer ongeveer 7,5 uur rijden
Afstand van Kemer naar Kusadasi - 470 kilometer ongeveer 7,5 uur rijden
Afstand van Kemer naar Izmir - 500 kilometer ongeveer 7,5 uur rijden en ongeveer 30 min. vliegen
Afstand van Kemer naar Istanbul - 750 kilometer ongeveer 11,5 uur rijden en ongeveer 1 uur vliegen

Andere regio's aan de Turkse Riviera

Naast Alanya zijn er diverse andere interessante regio's aan de Turkse Riviera

Side Turkse Riviera   Fethiye Turkse Riviera   Antalya Turkse Riviera   Bodrum Turkse Riviera   Kusadasi Turkse Riviera    
Side   Fethiye   Antalya   Bodrum   Kusadasi    
Belek Turkse Riviera   Alanya Turkse Riviera   Didim Turkse Riviera   Cesme Turkse Riviera   Golf Turkse Riviera    
Belek   Alanya   Didim   Cesme   Golf Turkije    
Marmaris Turkse Riviera                    
Marmaris    

Koophuis Turkije