De Turkse Riviera strekt zich langs de zuidelijke- en westelijke kust van Turkije. Het gebied grenst aan de Middellandse zee aan de zuidkust en aan de Egeische zee aan de westkust. De Turkse Riviera is het vakantiegebied van Turkije en een van de meest gewilde bestemmingen voor goedkope all inclusive vakanties van Europa. Vooral Duitsers, Engelsen en Russen bezoeken Turkije maar alle Europeaanse landen zijn wel vertegenwoordigd. Meer informatie over de provincies en steden aan de Turkse Riviera vindt u lager op de pagina.

Turkse RivieraDe Turkse Riviera biedt groene pijnboombossen en naaldbossen en statige bergen met besneeuwde toppen en diepe ravijnen. U kunt er in de winter zelfs skieen. Maar ook heuvellandschappen met witte stadjes en rode daken zijn een onderdeel van de Turkse Riviera. Alle landschappen eindigen in de turkoois blauwe zee waar kleinere en grotere baaien, witte zandstranden afwisselen met heldere kiezelwateren.

Het klimaat is erg aangenaam en wisselt van een aangename 10 graden in de winter tot 40+ in de zomer. Het zuidelijke deel is in de winter warmer dan het westen waardoor vooral Alanya en Antalya aantrekkelijk plaatsen zijn om te overwinteren.

Er is veel te doen en alles wat u van een vakantiegebied verwacht vindt u aan de Turkse Riviera. Een ander speciaal punt zijn de ruines en opgravingen. Turkije wordt in de bijbel al genoemd en de Turkse Riviera bezit twee van de 7 antieke wereldwonderen namelijk het Mausoleum van Halicarnassus en de Tempel van Artemis. De Turkse Riviera is een schatkamer voor archeologen en geschiedenis liefhebbers.

Provincies Turkse Riviera

De Turkse Riviera bestaat grofweg uit vier provincies. Deze liggen langs de zuid- en westkust van Turkije aan de Middellandse Zee en Egeische Zee. De vier Turkse Riviera provincies zijn hieronder beschreven. Daarnaast zijn er nog twee provincies die min of meer ook tot de Turkse Riviera gerekend kunnen worden. Mersin en Balikesir zijn de laatste twee provincies, aan respectievelijk de Middelandse Zee en de Egeische Zee, die minder beroemd zijn.

Turkse Riviera kaart

Provincie Antalya

Antalya ligt als enige provincie van de Turkse Riviera volledig aan de Middellandse zee. Weelderige natuur afgewisseld met oudheden tot ver voor Christus sieren het landschap. Een typisch Middellandse Zee klimaat met hete zomers en warme winters die dit deel van de Turkse Riviera erg aantrekkelijk maken om te overwinteren. Beroemde plaatsen in de provincie Antalya zijn:

 

Antalya

Antalya JachthavenOp vakantie naar Antalya aan de Turkse Riviera is het bezoeken van het paradijs. Uitzichten op het schiereiland in het westen biedt een prachtig panorama van grijze bergen met sneeuw bedekte toppen die uitsteken boven de groene bossen gelegen aan de helderblauwe zee.

Antalya pagina

 

Alanya

Alanya Turkse RivieraDe meest populaire vakantiestad aan de Turkse Riviera is zeker Alanya. Aan de voet van het Taurus gebergte direct aan de zee torent een groot kasteel boven de stad uit die u een warm vakantiegevoel geeft als u opkijkt tussen de wuivende palmen in het groene Cleopatra park of de nieuwe boulevard.

Alanya pagina

 

Side

Turkse Riviera SideSide wordt ook wel de parel van de Turkse Riviera genoemd en is vanaf halverwege uitgegroeid tot een van de meest populaire all inclusive vakantiebestemmingen aan de Riviera. De reden hiervoor is de absolute schoonheid van het kleine schiereiland waar ruines uit Romeinse tijden afgewisseld worden met restaurantjes en winkeltjes die een uniek zee panorama bieden.

Side pagina

 

Belek

Turkse Riviera BelekHet golfwalhalla van niet alleen de Turkse Riviera maar van heel Turkije en misschien wel heel Europa. Meer dan 15 golfbanen bieden de juiste golf atmosfeer voor zomer en maken, door het heerlijke winterklimaat, Belek als een prachtige locatie voor overwinteraars. Uiteraard is er naast golf zon, zee en strand voor de kinderen.

Belek pagina

 

Kemer

Turkse Riviera KemerKemer is minder bekend bij Nederlanders dan de meeste andere plaatsen aan de Turkse Riviera. Leuk in Kemer is het Orange County hotel dat een Hollandse stad moet voorstellen. Het is een prachtig gebied met hoge bergen waar pijnbomen omhoog klimmen en een heldere zee door alle kiezelstranden die de omgeving Kemer rijk is.

Kemer pagina

Provincie Mugla

Mugla gedeeltelijk aan de Middellandse Zee maar grotendeels gelegen aan de Egeische Zee. Aan de westkust van Turkije en noordelijker gelegen dan de provincie Antalya waardoor het klimaat iets koeler is. Nog steeds warm in de zomer en goede temperaturen in de winter. Het landschap is erg afwisselend met hoge bergen, enorme bossen in het zuidelijke deel van de provincie en lagere bergen en lage vegetatie in het noorden van de provincie.

 

Fethiye

Turkse Riviera FethiyeLichtgroen en donkergroen langzaam opklimmend tegen de indrukwekkende bergen met witte toppen liggen aan de baaien met azuurblauwe wateren en gele stranden. Dit is de prachtige natuur van Fethiye aan de Turkse Riviera waardoor u begrijpt waarom alle oude beschavingen hier steden achtergelaten hebben.

Fethiye pagina

 

Marmaris

Turkse Riviera MarmarisSmalle straatjes zijn niet zeldzaam aan de Turkse Riviera. In en rond Marmaris liggen desondanks wel heel veel kleine plaatsjes met smalle steegjes en straatjes gebouwd van bruingrijs natuursteen. Vooral in Datca dichtbij Marmaris biedt deze architectuur een schilderachtig aanzien langs de blauwe wateren van de Egeische kust.

Marmaris pagina

 

Bodrum

Turkse Riviera Bodrum Wit gekalkte rechthoekige huizen gebouwd aan de zee en in de heuvels zijn de handtekening van Bodrum. Heldere baaien met zandstranden aan de zuid- en westzijde van het schiereiland en kiezelstranden aan de noordzijde bieden u een uitstekende keus voor een vakantie aan de Turkse Riviera.

Bodrum pagina

Provincie Aydin

Aydin is een van de kleinere provincies van Turkije maar daarom niet minder aantrekkelijk. Aan de Turkse Riviera biedt Aydin met diverse plaatsen een combinatie van natuur, cultuur en zon, zee en strand vakanties voor elk wat wils. Aydin is huis van een van de meest interessante antieke steden van de wereld namelijk Efeze. Druk bezocht en wereldberoemd gelegen dichtbij het vakantieresort Kusadasi.

 

Kusadasi

Turkse Riviera KusadasiKusadasi is een unieke plaats aan de Turkse Riviera. Waarom? Een eiland met kasteel direct voor de kust. De langste witte zandstranden van Turkije. Het Millipark nationaal park en als kers op de welbekende taart vinden we Efeze de grootste en best bewaarde stad uit de oudheid in de wereld.

Kusadasi pagina

 

Didim

Turkse Riviera DidimMet een prachtig witzandstrand direct in het centrum en een prachtige lange boulevard achter het zandstrand speelt Didim zich in de kijker aan de Turkse Riviera. Het plaatsje is vooral populair bij Turkse vakantiegangers en in mindere mate buitenlanders. Vreemd voor een gezellig stadje met zoveel mogelijkheden en zeker een van de goedkoopste plaatsen aan de Turkse Riviera.

Didim pagina

Provincie Izmir

Als we de provincie Balikesir niet meetellen omdat het officieel geen deel uitmaakt van de Turkse Riviera dan is Izmir de meest noordelijke provincie. De gelijknamige stad Izmir, een van de grootste steden van Turkije, is de industriele en toeristische spaak van de provincie. De overige vakantieresort zijn klein en minder bekend bij de buitenlandse vakantiegangers. Wellicht is Cesme het bekendste resort maar omdat de temperaturen in de winter verder dalen dan de rest van de Turkse Riviera is dit deel minder bezocht.

 

Cesme

Turkse RivieraBekend om warmwaterbronnen is Cesme vooral voor Turken een vakantieoord. Leuke straatjes en een natuurstenen architectuur geven Cesme karakter en het bezoeken van de natuur in de omgeving is zeker de moeite waard.

Cesme pagina