Ten zuiden van Kemer ligt het dorpje Camyuva. Het is gescheiden van Kiris, een ander deel van Kemer, door de rivier Agva. U kunt zich verheugen op een uniek panorama van machtige bergen van het westelijke Taurus, en het uitnodigende strand van de Turkse Riviera. Daarbij nodigt de hoogste berg in de regio, de Tahtali, u uit voor een kabelbaantocht. 

In Camyuva liggen meerdere hotels van verschillende grote en klasse. Eerst heeft men hier vakantieresorts op grote grondstukken aan de zee gebouwd. In de tweede bouwronde vanaf 2000 werden meer middelgrote huizen in de tweede en derde rij gebouwd. Nadat de ruimte krap werd, ook op het strand, is de bouw gestopt.

Net als in veel andere toeristenresorts hebben in Camyuva de grote hotels de stranden gereserveerd en afgezet. Nu alleen ten zuiden van de riviermonding vindt u ongeveer 500 meter vrij strand. Voor een ieder toegankelijk.


In de wintermaanden bereikt de branding met storm bijna de oeverstraat, en klauwt de zee hevig aan alles dat aan de kust gebouwd is. Eerst wordt alles overspoeld, dan breekt het af, en wordt het door de zee verslonden. Het volgende voorjaar worden dan zand en kiezel opgehoopt en alles herbouwd.

Met inkoopmogeljkheden is Camyuva rijkelijk gezegend. U hoeft uw vakantiehotel amper te verlaten om geld uit te geven. Op de wekelijkse Basar (op woensdag), bij de ingang van het dorp, vindt u weer textiel. Daarbij worden verse fruit en groente, worsten, huishoudartikelen en alles wat de Turkse huisvrouw voor algemeen gebruik benodigt, aangeboden. Zoals bij bijna elke orientale markt is het altijd weer een festival voor uw zintuigen en handelsgeest.

Camyuva heeft een origineel stratenplan. Midden op de centrale kruising heeft men een "pseudo-rotonde" met klokketoren gezet. Om de tijd te lezen moest u er wel bijna tegenaan rijden. Maar na enige tijd loonde ook dat niet meer.  De klok stond niet meer op tijd. Daarna heeft de gemeente een digitale klok ingebouwd. In het donker is de bruine toren nu duidelijk herkenbaar. Voorheen waren er geen reflectoren rond deze hindernis midden op de straat. En de klok staat op tijd!

Omdat er in Camyuva alleen ongeoefende chauffeurs rijden, zijn aan de hoofdstraat bijna alle afslagen naar links geblokkeerd. Te veel ongevallen. Nu moet u eerst een paar honderd meter aan een kant naar het zuiden rijden. Uw weg langs het kanaal vervolgen. En aan de andere kant terugkeren om uw bestemming met de auto te bereiken.

Het kleine postkantoor van Camyuva heeft een deel van het dienstgebouw aan een autoverhuurservice afgestaan. Dat zorgde voor enige onrust in de bevolking maar helpt wellicht de kosten te drukken. Hoewel ook in Camyuva enkele hotels het hele jaar geopend zijn loopt er in de winter soms een deel onder. Ondertussen heeft men kanalen gebouwd om het water, dat uit de bergen het diepe land in stroomt, naar zee te leiden om overstroming te voorkomen.

Om de ingang van het dorp te verfraaien werd het Ataturk park gerenoveerd. Naast een beeld van Ataturk moeten grote appelbomen van beton herinneren aan de oude gaarden die vroeger in deze regio te vinden waren. Tegenover het park vindt u de wekelijkse markt.

In Camyuva heerst weinig rumoer in tegenstelling tot Kemer. De dicht aaneen liggende en deels in elkaar overlopende hotels zijn niemands zaak. Die disco's en animatieshows vindt u in ieder resort.

Wandelliefhebbers wordt een mooie weg naar Phaselis aanbevolen. Aan het zuideinde van Camyuva ongeveer 100 meter langs de D-400 wandelt u links de eerste afslag in. Aan het eind van deze weg vindt u een kleine vissershaven. U volgt de baai die daarnaast ligt in zuidelijke richting de berg op. Het is beter dat u kinderen niet voor laat gaan. Er zijn adembenemende klippen met fantastische uitzichten over de zee, maar zonder afzetting. Later volgt u een droogevallen kreek en belandt u in de nekropolis van Phaselis. Terug kunt u eventueel de Dolmus nemen.


Koophuis Turkije