Side (spreek uit als ‘sie dee’) is het meest unieke en charmante resort aan de zuidkust. Van oorsprong is Side (de naam betekent granaatappel) een oude haven. De oude stad ligt op een 300 meter brede en 800 meter lange kaap. Wie van boven naar beneden door de hoofdstraat naar de haven loopt (ooit een kleine vissershaven en nu opgevuld met excursieboten) ziet door de smalle straten van Side aan beide zijden de zee. De oude stad heeft veel van zijn oude karakter behouden inclusief de architectuur en de archeologische sites. Op elke hoek ziet u een nieuw monument of ruïne, die u bij ieder bezoek blijft verbazen.

Side als ruïne

Side is de enige oude stad aan de Turkse zuidkust die systematisch is opgegraven. De haven was vroeger een slavenmarkt en een centrum voor piraterij. De stad genoot van voorspoed onder het Romeinse rijk en de meeste monumenten dateren uit die tijd. In de 10e eeuw was Side verlaten na een brand. De bestaande stad dateert uit het begin van de 20ste eeuw toen ballingen uit Kreta (Grieks sprekende moslims) er neerstreken. Waarschijnlijk ligt onder het strand nog een groot deel van de voormalige stad en haar stadium.

Foto's antiek Side

Klik op de foto om te vergroten


Reizend langs de binnenkomende weg vol bochten rijdt u de oude stad binnen en ziet u de overblijfselen uit de oude tijd, zoals een mooi Romeins aquaduct dat werd gebruikt om water over 32 kilometer vanuit de bergen te vervoeren. Verderop ziet u het Agora (marktplaats) en rechts de Romeinse Baden waar nu het museum huist. Sinds enkele zomers is het theater open voor cultuur, folklore en opera shows. Het theater uit de 2e eeuw biedt plaats aan 17.000 mensen en is daarmee een van de grootste in Azië. Dit magnifieke theater biedt vanaf de top uitzichten over de stad, de hellenistische verdedigingsmuren, de stranden en de zee.

Het theater domineert de ingang naar de stad.  De smalle straten door het centrum zijn alleen toegankelijk voor de inwoners en ondernemers die een bedrijf binnen de muren hebben. Bezoekers moeten hun auto achterlaten op de parkeerplaats bovenaan de hoofdstraat. Tijdens het hoogseizoen rijdt een kleine tram bezoekers de stad in en uit, tegen een kleine vergoeding. 

De beste tijd voor een bezoek aan de ruines is aan het eind van de dag. Dan maakt u meteen de zonsondergang achter de Apollo tempel mee. Een beroemd beeld uit de reisbrochures. Vergeet niet in de smalle straten van Side te letten op de architectuur van de oude huizen. Veel huizen zijn gerenoveerd in oude, originele stijl.

Aan de oostkant van Side is een breed zandstrand. Ondanks enkele rotsen in het water, is het hier heerlijk toeven. Het strand loopt rustig af in zee, waardoor het ideaal is voor families met kinderen. Aan de westkant loopt een smaller zandstrand door tot Antalya. Delen van dit strand zijn verdeeld onder hotels, maar op andere delen kunt u rustig zwemmen en zonnebaden. Naast Side ligt Kumkoy dat een prachtig beachpark heeft. Op het beachpark zijn verschillende restaurants en bars waar u geniet van de Turkse en Europese keukens. Het beachpark is met zijn wandelpaden ook heerlijk om rustig langs de zee te wandelen. Er zijn plannen om het beachpark met boulevard helemaal door te trekken van de westkant van Side tot en met Colakli, wat ten westen van Kumkoy ligt. Kortom voldoende strandmogelijkheden voor ieder.

Foto's Side

De kust zelf (de Turkooise kust of de Turkse Riviera) is ongeveer 650 kilometer lang, vanaf Fethiye, langs Antalya en tot Istanbul.

Vakantie in Side

Boek voor uw vakantie naar Side vliegtickets naar het Antalya vliegveld op maar een 45 minuten rijden van het vakantieresort aan de Turkse Riviera.

Bij ons boekt u ook een accommodatie voor uw vakantie. Wij beschikken over een mooi aanbod van vakantiehuizen in Side en tevens over all inclusive vijf sterren hotels of hotels met minder sterren.

Om van het vliegveld naar uw accommodatie te komen kunt u een auto huren bij Real Turkey.

Vastgoed Side

Luxe woningen in vallei in Turkije

Huis kopen Side Turkije

 

Drie kamer wonigen in luxe en tropisch park met 600 m2 zwembad

€ 145.000,-

Meer informatie

Europa ontdekt Side steeds beter. Het is daarom al lang niet meer louter een Duits vakantieoord. Steeds meer Engelsen, Nederlanders en Belgen kopen hun vakantiewoning in Side. Omdat het oude gedeelte van Side op het schiereiland ligt, is een huis dichtbij het centrum moeilijk te bemachtigen. Vanaf 10 tot 15 minuten lopen uit het centrum begint de wijk Kemer en hier ligt het grootste aanbod huizen in Side. De wijk heeft zelf meer dan genoeg voorzieningen om boodschappen te doen, uit eten te gaan of te gaan stappen. Naast de wijk Kemer zijn er mogelijkheden die tegen Side zijn aangegroeid zoals Kumkoy en Colakli. Deze zijn in de winter wel wat rustiger, maar beschikken wel over een eigen centrum en strand. Vooral in Side zelf is er maar een klein aanbod aan villa's. De ontwikkelaars bouwen praktisch alleen appartementen. Voor villa’s kunt u terecht in Kumkoy of Colakli, op een steenworp afstand van Side.

Bekijk meer: Huizen in Side

Andere regio's aan de Turkse Riviera

Naast Alanya zijn er diverse andere interessante regio's aan de Turkse Riviera

Alanya Turkse Riviera   Fethiye Turkse Riviera   Antalya Turkse Riviera   Bodrum Turkse Riviera   Kusadasi Turkse Riviera    
Alanya   Fethiye   Antalya   Bodrum   Kusadasi    
Belek Turkse Riviera   Kemer Turkse Riviera   Didim Turkse Riviera   Cesme Turkse Riviera   Golf Turkse Riviera    
Belek   Kemer   Didim   Cesme   Golf Turkije    
Marmaris Turkse Riviera                    
Marmaris    

Huis kopen Turkije