De stad Goynuk ligt aan de hoofdweg D-400 tussen Antalya en Kemer en deelt zich in tweeen. De eigenlijke stad bevind zich aan de bergkant van de weg terwijl de hotels en de winkelstraten voor toeristen zich aan de zeekant bevinden. In het stadscentrum van Goynuk valt direct de stadtoren vol vlaggen op. De jandarme heeft daar een mooie plaats gekregen. Hoe u ook de stad betreed overal staat in grote glanzende letters GOYNUK op de bogen over weg. Tegenover de toren staat een moskee met twee minaretten die zich machtig over het dorp uitstrekken.

Links van de toren is er direct naast de hoofdstraat vindt u direct een theetuin met kleine schattige paviljoens, bloembedden en waterpartijen. Hier kunt u thee drinken en het voorsnellende verkeer bekijken. Natuurlijk mag ook hier een klokketoren niet ontbreken. Zolang niemand deze toren maar voor een kerktoren aanziet. Rechts van de stadtoren staat een beeld die op een momentopname van een Mikadospel lijkt.


Achter de stadtoren voert een brede vierbaansstraat ongeveer tweehonderd meter rechtuit tot een groot kruispunt. Links vervolgt een straat die meestal leeg is tot vrijdag. Dan vindt hier de grote Goynuk markt plaats met textiel, leer etc. voor toeristen. Omdat er in Kemer geen markt als deze is, is de aanloop in het seizoen groot. De eigenlijke wekelijkse markt met groente, fruit en huishoudartikelen vindt u in de straat rechts van het kruispunt, ongeveer 50 meter achter het gemeentehuis. Hier vindt u weinig toeristen. Een wandeling door de straten vanuit de hoofdstraat loont zich voor diegene die "normale" Turken wil leren kennen en die niet alleen over de voor toeristen aangelegde promenades wil wandelen.

Om een meer stedelijke ambiance met 'mondaine' winkels te voelen zijn de ongeveer 250 winkels op de straat naar de zee afgebroken en herbouwd. Het ziet er modern uit maar het oude kleurrijke "originele Turkije gevoel" gaat verloren. De huren zijn veel hoger en dit merkt u in de prijzen. De oude dorpsbazaar achter het bell-Vista-Hotel is helaas ook al verwijderd. Naast de wekelijkse markt biedt Goynuk geen alternatieven meer voor het Turkse onderhandelen op de markt.

Direct aan de zee strekt zich over meerdere kilometers een eindeloze rij hotels uit. De een naast de ander, elk afgesloten en zonder veel verbinding met de omgeving. Omdat al deze hotels all-inclusive aanbieden, wagen weinig gasten zich buiten. Dit wordt versterkt door reisleiders die hun gasten verklaren dat het veel te gevaarlijk is om er zelf op uit te trekken en het beter is de door hun aangeboden excursies te boeken.

Nadat in de winter van 2005/2006 de overgebleven grondstukken vrijgegeven zijn voor de bouw van hotels is de kust van Goynuk volgebouwd met hotels. In 2012 is op het laatste grondstuk een hotel geplaatst.

Nu de bouw van de grote hotels klaar is, zien de inwoners van Goynuk plotseling dat daardoor ook het open strand in gebruik genomen is. Jaren geleden had de gemeente het strand voor de lange termijn gehuurd en hier douches, toiletten en een kleine tribune voor optredens geplaatst. U moet wel weten dat voor de plaatselijke bevolking een dag braden in de zon geen vrijetijdsbesteding is. Liever houdt de hele familie een picknick onder schattigebomen nabij het strand. En als zij zich wel direct aan het wateren zetten dan wordt al het nodige meegebracht: van zonnescherm tot grill en theekooker. Omdat twee vierkante meter dan niet genoeg is ziet u een Turkse familievader zich niet gauw tussen of naast de toeristen zitten.

Om het probleem toch te omzeilen heeft de burgemeester verklaart dat de nieuwe voetgangersbrug van een vijf sterren hotel door iedereen gebruikt mag worden. Ook door toeristen van andere hotels. Wij raden u zeker aan van deze gelegenheid gebruik te maken om zonder gevaar aan de zee te komen. Of de vele kleine penions daarom ook "strandrecht" hebben is onduidelijk.


Koophuis Turkije