Cesme is een mooie kustplaatsje 70 kilometer van Izmir in westelijk Anatolië. De geschiedenis gaat terug tot 3.000 voor Christus. Erythrai en Cesmekoy waren de eerste plaatsen op het schiereiland Cesme. Cesme is een meer recente stad.

Geschiedenis Cesme

De geschiedenis van Cesme is grotendeels onduidelijk. Desondanks is uit informatie van opgravingen en onderzoek gebleken dat de antieke stad Erythrai rond 3.000 voor Christus gesticht werd.

Rond 2.000 voor Christus woonden de Lelegen, inheems Anatolisch volk, in het gebied. Om diverse redenen leek er een golf aan Grieken in Cesme te arriveren. Maar de Lelegen bleven de dominante bevolking.

Onderzoek onthulde een klein dorp ten oosten van Cesme genaamd Kalemburnu. Het gebied kwam onder beheer van de Lydianen in de 6de eeuw voor Christus. Door de geschiedenis stond Cesme ook onder beheer van de Romeinen en Alexander de Grote. Rond 334 voor Christus werd het gebied onafhankelijk en bloeide het op door de connectie met het Romeinse rijk.

In de derde eeuw na Christus verloor Cesme de invloed en de ontwikkelingen stagneerden. Cesme werd pas weer belangrijk toen de beroemde Turkse bevelhebber Emir Caka het schiereiland gebruikte als een basis voor zee-oorlogen tegen de Egeïsche eilanden.

Wat te doen in Cesme

Er zijn genoeg plaatsen te bezoeken in en rond het Cesme schiereiland. Historische dorpen, thermale baden en verborgen baaien. In de grotere dorpen Alacati, Dalyan en Ilica vindt u winkelmogelijkheden en alle mogelijke watersporten. Verder gelegen maar eenvoudig voor dagtrips zijn:

Efeze

De best bewaarde stad uit de Griekse en Romeinse tijden. Als u Efeze bezoekt kunt u het echte gevoel krijgen hoe het leven 2000 jaar geleden eruit zag in de gloriedagen van de Griekse en Romeinse tijd. Op het gebied van ruines is het zelfs beter dan Rome.


In het nieuwe testament van de bijbel schrijft de apostel Johannes een brief naar de bewoners van Efeze en men gelooft dat hij ook dichtbij begraven is in de St John basiliek. Ook denkt met dat de Maagd Maria haar laatste dagen op aarde hier doorgebracht heeft en daarom kunt u op de heuvel zuidelijk van Efeze het herbouwde Huis van de Maagd Maria bezoeken.

Efeze ruines

De stad is erg groot en er is zoveel te zien dat het een "must see" is voor geschiedenis liefhebbers. Efeze was een bloeiende rijke Romeinse stad met een drukke haven en een winstgevende pelgrimshandel, die kwamen voor de tempel van Artemis. Enkele bekende ruines in de stad zijn het antieke amfitheater met 25.000 zitplaatsen, de havenstraat met kolommen, fonteinen en monumenten, de marmeren weg die van het theater naar de bibliotheek van Celsus leidt en natuurlijk de bibliotheek van Celsus zelf die zelfs in meerdere films voorkomt. Daar naast is er nog veel meer te zien in deze best bewaarde stad in Turkije.

Pergamon

Na de dood van Alexander de Grote koos een van zijn generaals genaamd Lysimachus, Pergamon als standplaats voor zijn rijkdom. Hij plaatste negenduizend goudtalenten in Pergamon onder bewaring van Philetaerus, zijn luitenant. Na de dood van Lysimachus nam Philetaerus zijn voordeel en stichtte de onafhankelijke dynastie van Attalid Koningen, wat later het centrum van de Hellenistische beschaving werd.


Unieke ruines

In de 2e eeuw bouwde Hadrian de tempel van Trojan in Pergamon in Corintische stijl en wijdde de tempel aan Trojan zelf. Het was gebouwd van marmer.

Het theater van Pergamon is het meest steile Hellenistische theater in de wereld. Het theater is ontworpen voor 10 duizend mensen en gebouwd met Andesite. U kunt het typische Hellenistische karakter goed herkennen. Ten eerste had het geen permanent toneel en mensen konden vanuit hun zitplek naar buiten en achter het speelveld kijken.

Het altaar van Zeus kan worden gezien als een van de mooiste altaren ooit gebouwd. Het is gebouwd in 180 voor christus zonder een tempel dat zeer ongebruikelijk is. Het altaar dat een marmeren tafel is staat op een hoge stenen voetstuk dat ook de dubbele kolommen rij van Ionische kolommen ondersteund.

Izmir

Izmir is de op twee na grootste stad van Turkije. De stad ligt een uur rijden ten oosten van Cesme. Er is een grote haven en een historisch centrum. Izmir is ideaal voor een dagtrip om heerlijk te winkelen in de smalle steegjes of de nieuwe winkelcentrums die Izmir kent. Ook een dag geschiedenis door het bekijken van antieke gebouwen in Izmir is zeker de moeite waard.


Kasteel Cesme

Cesme heeft een lange geschiedenis en dit is duidelijk door het kasteel dat in het centrum van Cesme ligt. Het kasteel dateert uit de 14de eeuw. Ernaast vindt u de Karavansaray die erbij gebouwd is in de 16de eeuw.

Het kasteel is nu in gebruik als showcentrum / kunstgallerij, restaurant en bar. De karavansaray is een hotel en restaurant. Het is zeker de moeite waard door het kasteel te lopen of hier iets te eten of te drinken. Er is een goede atmosfeer en er is een collectie kanonnen, stenen kanonskogels en andere wapens interessant voor kinderen.