Yalikavak is een populaire vakantie stad op het schiereiland Bodrum. Het resort bekend om zijn moderne nieuwe jachthaven ligt onderaan de groene heuvels die in de zee afglijden, omgeven door olijf -en citrus boomgaarden. Yalikavak bevindt zich in een half afgeschermde baai waar het hele jaar door een heerlijke verfrissende bries staat.

Yalikavak heeft ongeveer 6800 inwoners en deze leven al jarenlang van de zee. De regio is een bekend vissers -en sponzen gebied aan de Turkse westkust. Ondanks het opkomende toerisme leeft het merendeel van de bevolking nog steeds van de inkomsten uit de zee.

Foto's Yalikavak

Klik op de foto's voor een vergroting


De naam Yalikavak

Yalikavak betekent "populier bij de zee". Dit is onbegrijpelijk omdat er veel bomen rond Yalikavak te vinden zijn, maar het aantal populieren hiertussen wel erg weinig is. Toch is het een mooie naam voor een populair resort.

De Yalikavak baai

De baai van Yalikavak is in de vorm van een halve maan en deze start bij de nieuwe jachthaven. De nieuwe haven is een hypermoderne 5 sterren haven waar elke jacht eigenaar kan aanleggen in een ongelofelijke weelde. In de haven vind u een klein winkelcentrum en er zijn ook een duik en een zeilschool. Na de haven komt een tweede oude haven waar de vissersboten aanleggen. U kunt heerlijk langs de oude haven lopen en in de avond genieten van de zonsondergang. Er ligt een klein park met hierin een werkende gerestaureerde windmolen van 300 jaar oud. Door de constante bries in Yalikavak is het een ideale omgeving voor windmolens.

Na de aan wal gelegen vissersboten volgt een gezellige promenade met veel winkeltjes om eens lekker Turks te onderhandelen. In het centrum is er elke donderdag nog de markt, welk de grootste bazaar van het schiereiland is. Aan de promenade liggen ook bars en restaurants waar de verse vis uit de zee opgediend wordt. Op een enkele discobar na is het nachtleven in Yalikavak vrij rustig en ontspannen. Bent u op zoek naar het bruisende nachtleven dan is de goedkope Dolmus het handige transport om te feesten in Bodrum of Gumbet

De promenade en de baai eindigen in een lang zand en kiezelstrand. Het strand is niet breed en zelfs in de zomer vrij rustig. U kunt er heerlijk ontspannen en de tijd langs u heen laten glijden. Naast dit strand liggen er nog een aantal kleine stranden in de diverse baaien rond Yalikavak. De stranden zijn gemengde zand/kiezel stranden en een strand is gebouwd van pontons. Uiteindelijk is er nog het Xuma prive strand waar een ieder zonder entree heerlijk kan vertoeven. U dient alleen wel 40 ytl te besteden. Dit is gelukkig niet erg moelijk in de mooie restaurants met overheerlijke verse vis. De meeste stranden van Yalikavak zijn ideaal om te windsurfen door de constante bries die door de baaien waait. De Yalikavak baai is beloond met de blauwe vlag voor het schone water.

In de wateren van Yalikavak zwemt de beschermde Monacus Monacus zeehond. Dit dier kwam eerst in de hele Middellandse zee voor maar vind u nu alleen nog op de rotsen van Yalikavak.

Yalikavak klimaat
De regio in het noordwesten van het Bodrum schiereiland is heerlijk in de zomer door de verkoelende bries en niet te koud in de winter.

Yalikavak is een perfecte plaats voor uw vastgoed investering of een 2e huis in Turkije. De afstanden zijn perfect. Het is bijvoorbeeld maar een uur rijden van de internationale luchthaven van Milas. Yalikavak zelf is heerlijk rustig en voor het bruisende leven kunt met een korte Dolmus rit naar Bodrum of Gumbet afreizen. Yalikavak is de afgelopen jaren sterk gegroeid en is een rustiger alternatief voor Bodrum geworden.


Tweede huis Turkije