Gumusluk is een gezellig stadje gebouwd bovenop de antieke stad Myndos. Gumusluk ligt onderaan de Bodrum bergen aan de rand van de Egeische zee waar Myndos na een aardbeving ingegleden is. Het stadje heeft nog steeds de traditionele Turkse charme waar veel toeristen op afkomen.

De naam Gumusluk

Gumusluk betekent zilver. Het is niet duidelijk waarom het de naam zilver gekregen heeft maar er zijn wel twee theorien over.

1. Myndos was machtig genoeg om eigen zilveren munten te slaan. Hieraan heeft Gumusluk de naam te danken

2. Als de maan in de nacht zijn licht reflecteert over de zee, heeft het water in de baai van Gumusluk een zilveren uiterlijk. Deze theorie wordt het meest waarschijnlijk geacht.

Foto's Gumusluk

Klik op de foto's voor een vergroting


Gumusluk plattegrond

Gumusluk is een van de oudste plaatsen op het Bodrum schiereiland. Gumusluk is door Myndos een beschermd gebied en er mag niet veel gebouwd of verbouwd worden. Ook is harde muziek uit bars en restaurants verboden. Toch of misschien daarom heeft Gumusluk een enorme aantrekkingskracht op het toerisme. Gumusluk ligt aan een afgeschermde baai de wordt verdeeld door een eiland. In de ene baai ligt de natuurlijk haven waar jachten en lokale vissersboten voor anker gaan. Aan de waterkant liggen zij aan zij gezellige restaurants. Deze restaurants zijn beroemd in heel Turkije en er komen zelfs uit Istanbul mensen om speciaal in deze restaurants de beroemde vis gerechten te verorberen.

In het andere deel van de baai ligt het strand van Gumusluk. Het is een niet al te breed zandstrand waar heerlijk gezwommen kan worden in de zilveren zee. Het eiland dat de twee baaien verdeeld is het "Konijneneiland". De naam heeft het te danken aan al de konijnen die over het eiland hobbelen. Deze landmassa in zee is te bereiken via een half gezonken pad van waar al restanten van Myndos te zien zijn. In de baai mag u snorkelen om zo de gezonken stad te bekijken. Het is verboden te duiken naar deze antieke stad onder water.

Gumusluk beschikt niet echt over een centrum. Wilt u gezellig winkelen dan kunt u met de Dolmus naar Bodrum(25 kilometer). Voor het nachtleven kunt u naar Gumbet dat 10 minuten voor Bodrum ligt.

Gumusluk vastgoed

Gumusluk is een uitstekende plaats voor de aankoop van een 2e huis in Turkije. U kunt in alle rust genieten van het beschermde en daardoor authentieke dorp. Gumusluk heeft een eigen strand en op korte afstand zijn de grotere plaatsen Turgutreis en Yalikavak te vinden om de drukte op te zoeken. Elke avond kunt u dan heerlijk genieten van de beroemde vis restaurants aan de Gumusluk waterkant.


Tweede huis Turkije