Göcek is een populaire jachthaven voor buitenlanders, Turken en internationale bekendheden. Het stadje ligt ingesloten door de blauwe mediterrane zee aan de ene kant en het met groen begroeide Taurus gebergte aan alle andere kanten. Göcek ligt aan een grote afgeschermde baai die ideaal dient als natuurlijke haven. De stad is sinds 2006 veel beter bereikbaar door de bouw van een nieuwe tunnel en is maar een half uur rijden van het international vliegveld van Dalaman.

In Ottomaanse tijden werd Göcek gebruikt als chroom haven. Dit chroom werd gewonnen in de bergen en vanuit Göcek verspreid. De naam stamt uit nog vroegere tijden. Er zijn twee theorieën over de naam Göcek.


De naam Göcek

De eerste theorie is ontstaan uit “Köcek” (mannelijke buik danser verkleed in vrouwenkleding die danst met muziekinstrumenten). In de regio was het gebruikelijk mannelijke buik dansers voor huwelijk ceremonies of andere feestelijkheden in te huren. De dansers dansten met muziek instrumenten en verzekerden de mensen die uit Rhodes overkwamen een gezellige en mooie tijd. Dit type entertainment is zo lang gebruikt dat het dorp bekend kwam te staan als “Köcekli” door de omliggende dorpen. De inwoners waren zo ontevreden met de naam dat ze niet door gingen met de mannelijke buik dansers. De omliggende dorpen pesten de inwoners hiermee en daarom is de naam veranderd naar “Göcek”.

De tweede theorie gaat over het woord “Göc”(migratie). De bevolking uit de omgeving hadden een nomadische levensstijl, ze gingen naar het plateau voor hun ceremonie in de lente en kwamen terug in de herfst. De dag dat ze vertrokken zeiden de inwoners "Göc" tegen elkaar (het is tijd om te verhuizen) of "Göcek" (laten we van hier verhuizen). Deze tweede theorie wordt het meest waarschijnlijk geacht.

Göcek ligt tussen Fethiye en Dalaman en is een wonderschone mix tussen de groen blauwe natuur van de zee en de bergen en de moderne tijd. Göcek beschikt over 4 jachthavens met totaal 850 plaatsen. Op een gewone zomerdag varen er ongeveer 2000 jachten rond Göcek.

Het gezellige stadje heeft ongeveer 4.000 inwoners zonder het toerisme in de zomer. In de winter, maar zelfs in de zomer is het stadje een rustige en vredige plaats om uw vakantie door te brengen. Er is weinig lawaai en in de zomer zijn auto’s niet welkom in het centrum. Göcek heeft een gezellige promenade met veel winkels, bars en restaurants waar u inkopen kunt doen of kunt genieten van de Turkse keuken. Elke zondag is de lokale bazaar ook nog geopend. De bazaar is vooral geschikt voor het inkopen van vers fruit en kleding. Omdat het een zeil stadje is en de meeste boten weer vroeg vertrekken is het nachtleven rustig.


Göcek beschikt zelf over een strand voor het Swiss hotel waar een vergoeding betaald dient te worden. Er is een strand van de gemeente dat op 10 minuten rijden met de Dolmus van Göcek ligt en er is nog een eiland met een groot strand die met de watertaxi vanaf de Göcek haven te bereiken is. Als alternatief zijn er nog de mooie zandstranden van Sarigerme en Dalyan.

Göcek is de ideale basis voor zeiltochten langs de Mediterrane kust en om de vele baaien te verkennen. U kunt een privé jacht huren om de 12 eilanden toer te maken waarbij u met geluk wellicht nog dolfijnen of zeeschildpadden ziet.

Göcek ligt dichtbij veel oude steden en ruines die voor de geschiedenis liefhebber eenvoudig te bezoeken zijn.

Göcek vastgoed

Vastgoed in Göcek is een geweldige investering. Door de speciale omgeving is Göcek een beschermd gebied. Er mag hier niet hoger gebouwd worden als 2,5 verdieping, wat een gezellige kijk op de regio geeft. Villa’s Göcek of appartementen in Göcek zijn door het zeil toerisme ideaal voor de vakantie verhuur. Door de populariteit van het gebied is een waardevermeerdering van uw woning niet meer dan een kwestie van tijd. 


Huizen te koop Turkije