Ölüdeniz, het strand aan het eind van de wereld

Een klein resort omgeven door het met pijnboom begroeide Babadag gebergte en de helder blauwe Middellandse zee. Ölüdeniz ligt in de provincie Mugla dichtbij de bekende stad Fethiye. Ölüdeniz is een van de 5 mooiste stranden van de wereld en het meest gefotografeerde strand van onze globe. Ölüdeniz is nog ongeschonden en het is bijna onmogelijk een vergunning te krijgen om te bouwen. Dit levert het wonderlijke resultaat op dat, zodra u uw hotel verlaat u binnen 10 minuten lopen midden in de weelderige groene natuur loopt. Het wereldberoemde parelwitte zandstrand is ideaal om te luieren maar er zijn ook genoeg activiteiten te ondernemen.

Oludeniz foto's

Klik op de Oludeniz foto's voor een vergroting


De naam Ölüdeniz

Ölü deniz betekend “zee der doden”. De naam is ontstaan uit een legende. In vroegere tijden gingen schepen voor anker in de zee en ging de bemanning aan land om schoon drinkwater te halen. Een van de knappe zonen van een oude kapitein werd verliefd op een plaatselijke schoonheid Belcekiz. De zoon kwam om drinkwater te halen en keerde terug naar het schip van zijn vader. Elke keer dat de zoon water kwam halen zagen ze elkaar en bedreven de liefde.

Op een dag voeren de vader en zoon dichtbij en stak er een storm op. De zoon vertelde zijn vader dat er een baai was waar ze konden schuilen. Het water was hier zo stil als een meer volgens de zoon. De vader dacht dat de suggestie voortkwam uit de liefde voor het meisje Belcekiz en bleef koppig doorvaren. De golven werden hoger waardoor ze bijna op de rotsen kapot sloegen. De oude kapitein verloor zijn zelfbeheersing sloeg zijn zoon het water in. De vader zette zijn tocht voort en belandde in een extreem stille baai. Hij begreep dat zijn zoon de waarheid had gesproken. De schone Belcekiz hoorde het verhaal over de dood van haar geliefde en sprong van de rotsen. De naam van de rotsen werd “Belcekiz” genoemd en de zee werd naar de dood van de zoon vernoemd als “zee der doden” oftewel "Oludeniz"

Oludeniz strand foto's

Het hoofd strand voor de stad bestaat uit een prachtig wit zandstrand langs een gezellige promenade met kleine winkeltjes, cafes en restaurants. Veel van de cafes en restaurants beschikken over een dakterras van waar u kunt genieten van de indrukwekkende uitzichten en de kleurrijke zonsondergangen. Verderop ligt het beschermde strand, de Blue Lagoon. Het strand is onderdeel van het nationaal park en er wordt hier een kleine entree gevraagd die het betalen zeker waard is. Het totale strand bestaat uit rustige wateren zonder een echt getijde, wat het ideaal maakt voor families met kleine kinderen en voor verschillende watersporten. Het heldere en schone water is heerlijk om in te zwemmen of te snorkelen. Zelfs in de winter is het water aangenaam met een temperatuur van 16 graden. 

Rond Ölüdeniz liggen de beste zeil routes voor een rustige zeil vakantie. Hierbij kunt genieten van de helder blauwe wateren en de prachtige bloeiende natuur. Er is de mogelijkheid een Gulet (Turkse zeilboot) met of zonder personeel te huren om door de omgeving te zeilen. Ölüdeniz ligt in het hart van het oude Lycië. Er zijn veel oude steden en ruines te bekijken rond Ölüdeniz. Oudheden als Xanthos, Letoon, Pinara, Tlos, Sdyma, Myra en vele anderen zijn het bezoeken waard. Andere excursies zijn de Lycian Way voor de verbeten wandelaar of een dagje uit naar de Vlinder Vallei waar, van juni tot september een diversiteit aan kleuren en vormen rond dwarrelt in de gedaante van vlinders.  

De temperatuur in Ölüdeniz is heerlijk om te overwinteren. Tijdens de donkere koude dagen in Europa, is het in Ölüdeniz niet kouder dan 16 graden met in de winter wellicht eens een bui’tje. In de zomer overschrijd de temperatuur de 30 graden, dat zorgt voor heerlijk water in de winter rond de 15 graden. 

Ölüdeniz vastgoed

Het kopen van vastgoed in Ölüdeniz is moeilijk. Omdat er eigenlijk niet gebouwd mag worden is er een prijzig en erg beperkt aanbod.

Natuurlijk is er ook de optie op in nabij gelegen resorts vastgoed te kopen. Met de goedkope minibussen die elk uur een aantal keren voorbij komen is het werkelijk een goed en haalbaar alternatief. Zo is er de mogelijkheid een huis te kopen in het meer in het binnenland gelegen Ovacik of Hisarönü die, op 10 minuten rijden van Ölüdeniz liggen. Ook Fethiye het grotere resort ten noorden van Ölüdeniz is goed te doen en maar 20 minuten rijden.


Huizen te koop Turkije