Kaleici ook bekend als oud Antalya is het kleine historische deel in het centrum van de levendige moderne stad Antalya. De stad is in bezit geweest van Romeinen, Byzantijnen, de Seljuk Turken en als laatste de Ottomaan Turken.

De grote moderne stad kwam pas op na de Tweede Wereldoorlog. Tot die tijd was Kaleici Antalya. Met de massief stenen muren, kronkelende straatjes en pittoreske oude huizen zo dicht op elkaar gebouwd dat er geen zon te bekennen is in de smalle straatjes.

Kaleici is prettig om te verblijven met veel kleine charmante boetiek hotels, herbergen en goedkope pensions. Vaak bieden zij comfortabele en zelfs luxe accommodatie met lekker eten in en antiek atmosfeer. Heel anders dan de grote hotels in de wijken Konyaalti en Lara.


Kaleici is om de oude Romeinse haven gebouwd en beschermde deze dan ook. Dit was de reden voor het bestaan van Antalya. Zelfs in Romeinse tijden was dit de export plaats vanaf de rijke voedselrijke velden die oostwaarts strekken onder de zuidelijke hellingen van het Taurus gebergte.

Vandaag is Kaleici een beschermd district waarbij het behoud van de historische gebouwen voorrang heeft. Er zijn strenge regels voor nieuwe als dit al mogelijk is. Toch zijn er enkele lelijke moderne gebouwen in Kaleici, maar deze worden verwijderd zodra de kans zich voordoet.

Er zijn meerdere ingangen tot de Kaleici. De handigste is de Kalekapisi maar de meest pittoreske is zeker de historische Hadrian's Gate.


 

Huizen te koop in Turkije