Sirince is een prachtig heuvel stadje ongeveer dertig minuten rijden naar het noordoosten vanuit het centrum van Kusadasi, in het achterland ten zuiden van Izmir. Het plaatsje is beroemd voor olijfolie, fruitwijnen en natuurlijke producten en de vredige boetiek hotels. 

Een dozijn kleine restaurants verzorgen de dagbezoekers, hotelgasten en ook de lokale Turkse bevolking. Ondanks dat het aanwezige toerisme is Sirince nog steeds een gezellig rustig dorpje. De geluiden van Sirince zijn: tjirpende vogels, balkende ezels, blerende geiten, koerende duiven, blaffende honden, kraaiende hanen en spelende kinderen terwijl een oude tractor langs rijdt. De oproep tot gebed uit de enige minaret in het dorp is een krassende recorder.

Tijdens het warme drukke toerisme seizoen is het soms niet te merken dat Sirince een dorp is. Bussen die naast elkaar parkeren op de heuvel omdat ze het dorp niet in mogen, klikkende camera's van toeristen en klinkende munten.


Maar in de morgen en de avond, of als de dagtoeristen niet daar zijn, of alles buiten het seizoen om, merkt u dat Sirince nog steeds dat rustige, vredige dorpje is.

Een aantal van de dorpshuizen zijn prachtig gerestaureerd en geopend als pension, met comfortabele dubbele kamers en suites voor families. Ook zijn er huurhuizen voor langere termijn.

Dit alles maakt het een prettig stadje om te zijn en te gebruiken als basis voor uw ontdekking langs de Efeze regio.

Als u niet blijft slapen in Sirince moet u zeker eenmaal kijken om door het dorp te wandelen, foto's maken, de koele lucht inademen, de lokale fruitwijnen testen of genieten van een lunch of diner in een van de kleine restaurants.

Sirince wijnen

Naast wijnen vindt u veel lokale en organische producten als , azijn, honing, zepen en traditionele zoetigheid genaamd Pekmez, gemaakt van verschillend fruit. Nar eksisi is een smakelijk azijn vervanging gemaakt van granaatappelsap.

Er wordt gezegd dat de Grieks orthodoxe christenen die hier leefden in Ottomaanse tijden beroemd waren voor hun uitstekende wijnen. De moslim Turken die hier naartoe verhuisden vanuit Thessaloniki in 1924 begonnen opnieuw met het bereiden van wijn van de lokale vruchten zoals appel, abrikozen, banaan, kersen, mandarijnen, meloen, sinaasappelen, perzik en bessen. U kunt het resultaat proeven en voor uzelf beoordelen als u Sirince bezoekt. Ze verkopen rode, witte en rose wijnen zowel droog als zoet.

Enkele lokale producenten hebben de lokale vruchten verruild voor de betere wijnvruchten in Turkije zoals Narince.

De naam Sirince

Het verhaal gaat dat Sirince vroeger bewoond werd door de Ottomaan Grieken en het dorpje Kirkinca noemnden. Dit betekent "soort van lelijk" (wat het zeker niet is). Tijdens de ruil van bevolking na de eerste wereldoorlog werden de Turken uit Thessaloniki hierheen verhuisd. Ze veranderden de naam naar Sirinice wat zoet of charmant betekend.


Huis te koop Turkije