Als wij het Ugur Mumcu Park naast de boulevard van Fethiye betreden worden wij verwelkomd door galloperende paarden die een koets van groene bladeren voorttrekken. De zon schijnt hoog aan de hemel en de smalle klokktetoren achter de eerste waterpartij geeft vandaag 36 graden graden in Fethiye. Rondom zijn wit met bruine bankjes geplaatst waar u kunt genieten van de rust in het boulevardpark van Fethiye. Een echtpaar fietst over het gebogen bruggetje, vogeltjes fladderen over de blauwe zee en een Simit verkoper zoekt zijn plaatsje in het park. Op de achtergrond gaat de blauwe zee moeiteloos over op de groene bergen waar hier en daar een wit met rood huisje het serene volmaakt. Welkom aan de boulevard van Fethiye.


Meer dieren en planten uitgesneden uit het groene blad versieren het vervolg door het park. Vanuit de zitjes is het eerste dat opvalt de sneeuw die de bergtoppen nog steeds versiert. De slanke toren geeft 36 graden aan maar de bergen zijn nog steeds wit bepoederd. Ondertussen maakt zich langs de boulevaard  een bootje zich al pruttelend klaar om de baai van Fethiye te bezoeken. Samen met de onmiskenbare geur van de zilte zee herinnerd dit aan de prachtige mediterrane locatie.

Zelfs met deze warmte zijn er enkele kinderen  in de speeltuin te vinden die zich op het volgende pleintje bevind. Moeders keuvelen geduldig op de bankjes rondom het speelveld tot de kleintjes hun laatste energie kwijt zijn. 

Vervolg Ugur Mumcu Park

Meer rustgeveden waterpartijen staan opgesteld langs de paden als wij onze weg vervolgen. Het blauwe water combineert eenvoudig met het groen van het park en de rode rozen die de tuinen versieren. Ondanks deze pracht wordt de blik toch steeds weer getrokken naar de enorme bergen die uitstijgen boven Calis. Een plaatsje aan de andere overzijde van de Fethiye baai. Een baai met helder zeewater en in het midden het Solvalye eiland.

Voordat wij de eerste hoek omslaan verrijst een witte pilaar staand op een brede basis versierd met bronzen mensen. Het is een monument als eerbetoon aan de slag om Gallipoli in de eerste wereldoorlog. Trots wapperen de Turkse rode vlaggen rond het monument. Net als de grote Turkse vlag die van hieruit te zien is op de berg in Fethiye. Deze grote vlag versiert een ander monument uit antieke tijden. De nationale trots wappert op de overblijsfelen van het kasteel van Fethiye. Ooit diende deze als bewaker van de baai van Fethiye.

Boulevard en Gulets Fethiye

Vanaf het moment dat we het park betraden waren ze al zichtbaar. De witte masten die uitsteken boven het groene park en het wit van de terrassen. Als wij de hoek omslaan na het monument ontmoet u ze dan in volle glorie. De statige Gulets gelegen in de haven van Fethiye waarlangs de boulevard verder loopt. De Gulets die hier liggen aangemeerd zijn prive óf klaar voor een twaalf eilanden dagtocht met toeristen. 


Tegenover de Gulets vinden wij hem dan. Een beeld van Ataturk. Onmisbaar in elke Turkse plaats. Statig groet het beeld een groot plein waarlangs aan de ene kant gezellige restaurantjes zijn gelijnd en waarlangs de andere kant houten zitjes staan waarop de avond kersverse koppeltjes plaatsnemen.

Volgend op het Ataturkplein van Fethiye draait u verder de haven in. Het Ugur Muncu Park stopt hier maar de boulevard vervolgt zijn weg langs de Gulet schepen. Vanaf dat punt wordt u ook aangesproken voor een rondvaart langs de twaalf eilanden, naar de vlindervallei of andere prachtige baaien in de omgeving. Als u vriendelijk glimlacht en doorwandeld zullen de verkopers u niet lastig vallen. Desondanks staan de verkopers altijd open voor een grapje of een praatje al proberen ze u dan alsnog een boottrip te verkopen. Dit deel van de boulevard is uitstekend geschikt voor een glaasje Turkse thee of een diner in een van de restaurants. De restaurants zijn niet gericht op toeristen en u vindt hier een goede combinatie van plaatselijke Turken en toeristen.

Tussen de restaurants vindt u opnieuw een groen park. Een grote fontein start het park na een gezellige speeltuin. Slingerende paadjes en kleine bruggetjes voeren u door een prachtig groen waarachter u de Gulets ziet. Tussen de Gulets ontpopt zich de aantrekkingskracht van de blauwe Fethiye baai en de groene bergen boven Calis.

Zijn wij alle Gulets gepasseerd en kijken we recht tegen de berg dan is onze reis over de boulevard geeindig. Rechts vindt u de wijk Karagozler waar steeds meer rijke Turken hun woning vinden. Ook de resten van het antieke theater van Telmessos, uitgehouwen in de rotsen, komt u bijna direct tegen. Links wandelt u Fethiye in om gezellig te winkelen in de smalle straatjes.

Vakantie in Fethiye

Boek een vakantie in een van de prachtige hotels in Fethiye om ook te genieten van de boulevard en de parken in Fethiye.