+Voordelen+verblijfsvergunning+Turkije

Vorige maand hebben wij over het Turkse vakantievisum geschreven. Als u dit gemist hebt of u wilt het nog eens terug lezen dan vindt u dit terug op onze website:

Turkije vakantievisum

Wat zijn nu de voordelen van een visum voor een jaar?

Een visum voor langere periode of een verblijfsvergunning is voor Nederlanders en Belgen eenvoudig aan te vragen in Turkije. De kosten hiervan zijn de afgelopen jaren ook sterk verlaagd om zwartwerken te voorkomen.

Een stukje geschiedenis. Voorheen konden zwartwerkers met een toeristenvisum 1 dag Turkije uit om de volgende dag terug te keren en een nieuw toeristenvisum voor 3 maanden aan te vragen. Met de nieuwe regels voor het toeristenvisum is dit onmogelijk gemaakt. Tegelijkertijd zijn de prijzen van de verblijfsvergunningen sterk verlaagd om buitenlanders daarmee te motiveren een verblijfsvergunning aan te vragen. Op die manier worden buitenlanders in Turkije eenvoudiger geregistreerd.

De verblijfsvergunning is geldig voor 1 jaar en kan telkens verlengd worden met 1 jaar. De vergunning kan worden aangevraagd bij het plaatselijke kantoor van de vreemdelingenpolitie.

Voorwaarden verblijfsvergunning

Er zijn enkele voorwaarden waar aan voldaan moet worden om een verblijfsvergunning aan te kunnen vragen.

1. u dient eigenaar te zijn van een woning óf een huurcontract te hebben voor langere periode

2. u dient minimaal € 6.000,- per persoon op een Turkse bankrekening te hebben voor een jaar levensonderhoud in Turkije

3. “een verklaring betreffende het recht op medische verstrekkingen bij tijdelijk verblijf in Turkije”(aan te vragen bij uw zorgverzekeraar)

Kosten verblijfsvergunning

Als u de verblijfsvergunning aanvraagt krijgt u een blauw boekje. Het blauwe boekje kunt u 5 jaar lang gebruiken en kost eenmalig:

  • ongeveer 170 lira voor een Nederlander

  • ongeveer 150 lira voor een Belg

Daarnaast betaalt u voor de verblijfsvergunnnig zelf. De verblijfsvergunning kunt u elk jaar opnieuw aanvragen. De kosten hiervoor zijn

  • ongeveer 150 lira per jaar voor een Nederlander

  • ongeveer 60 lira per jaar voor een Belg

(deze prijzen zijn van verblijfsvergunningen uit 2012 en prijzen kunnen jaarlijks door de Turkse overheid worden aangepast)

Waarom een verblijfsvergunning

Wilt u langer dan 3 maanden achtereenvolgens in Turkije verblijven dan is een verblijfsvergunning natuurlijk erg handig. Daarnaast bent u een verblijfsvergunning nodig om enkele zaken bezitten. Voorbeelden zijn het kopen van een scooter op eigen naam of een auto op eigen naam.

Ook bij het aanvragen van bijvoorbeeld een vaste internetaansluiting bent u een verblijfsvergunning nodig.

Nieuwe visumwet

Op het moment van schrijven van dit artikel is bekend geworden dat buitenlandse huiseigenaren in Turkije een visum voor 1 jaar automatisch ontvangen. We zijn nog niet op de hoogte hoe dit precies in zijn werk gaat, maar komen hier zo spoedig mogelijk op terug. Omdat niet al onze lezers (al) huiseigenaar zijn hebben wij besloten dit artikel toch uit te laten komen.


Een droomwoning onder de zon?

Bekijk ons aanbod huizen te koop in Turkije. Verbluffende droomhuizen zodat u optimaal voor een langere periode kunt genieten van de Turkse zon en al wat het moois dat Turkije te bieden heeft.« Terug naar het nieuwsoverzicht