+Verkoop+van+huizen+ziet+daling+voor+de+verkiezingen

De verkoop van vastgoed daalde met 20,1 procent naar 92.483 huizen, in september 2015 vergeleken met dezelfde maand in 2014. Dit was de grootste daling sinds juli 2014, volgens gegevens van het Turkse Statistieken Instituut (TUIK).

De verkoop van huizen daalde dus voor het eerst dit jaar.

Een stijging van de rentepercentages, een afwachtende houding van consumenten voor de hernieuwde verkiezingen, en een lange religieuze vakantie speelden een rol in de daling van de verkoop van huizen in Turkije volgens analisten.

Analisten verwachten een beter resultaat in oktober door het lagere basiseffect. Resultaten in de verkiezingen op 1 november zullen de sleutel zijn voor de sector in november en december.

De verkoop van vastgoed bleef stijgen in 2015 tot september met de uitzondering van een 1,7 procent daling in januari.

De verkoop van huizen steeg met 15 procent in februari, 32,4 procent in maart, 42,7 procent in april, 19,4 procent in mei, 19,1 procent in juni, 13,5 procent in juli en 6,5 procent in augustus, volgens de gegevens van TUIK.

“Door de lange week Ed vakantie aan het eind van september zijn er maar enkele officiële transacties gedaan. Dit speelde een grote rol in de daling in de sector,” zei TSKB Algemeen Vastgoed Manager, Makbule Yonel Maya.

“Daarnaast nemen consumenten een afwachtende houding aan door de verkiezingen in november. De escalerende terrorisme aanvallen zorgen ook voor pessimisme, evenals de stijging van rentepercentages, dat een negatief effect heeft op de consument,” zei zij.

Rentepercentages hypotheken stijgen

Maya zei dat de rentepercentages van hypotheken met een looptijd van tien jaar in 2015 stegen naar 1,2 procent van 0,82 procent aan het begin van het jaar.

De verkoop van huizen met hypotheek daalde ook met 33,5 procent naar 28.684 huizen in september vergeleken met dezelfde maand in 2014, volgens gegevens van TUIK.

“Door een laag basiseffect verwachten we betere cijfers in oktober. Maar door de hoge percentages voorzien we geen sterke cijfers in de verkoop van huizen in de laatste maanden vergeleken met de eerste maanden. Verkopen neigen te stijgen in de laatste maanden onder normale condities, maar de opkomende verkiezingen zijn de sleutel in de sector voor de cijfers in november en december,” zei zij.

De totale verkopen werden voor 2015 geschat op 1,2 miljoen. Volgens gegevens van Tuik werden er 936.615 huizen verkocht in de periode tussen januari en september.

De verkoop van huizen aan buitenlanders daalde ook in september. Verkopen aan buitenlanders daalden met 4,8 procent naar 1.768 huizen in september 2015 vergeleken met dezelfde maand in 2014.

Bron: Hurriyet

Gerelateerde nieuwsberichten vastgoed  

 « Terug naar het nieuwsoverzicht