Turkije+bezit+enorm+potentieel+meer+verkoop+vastgoed+aan+buitenlanders

Ongeveer 25.000 onroerende goederen in Turkije worden jaarlijks verkocht aan buitenlanders. Ver onder het potentieel in een sector dat elk jaar 700.000 onroerende goederen bouwt, volgens Haluk Sur, hoofd van de vastgoedconsultancy firma Cushman & Wakefield Turkije.

“Turkije dient een solide beleid te ontwikkelen om buitenlandse kopers aan te trekken die hun potentiële huis in Turkije voor enkele weken of maanden willen gebruiken, in plaats van kopers die meerdere huizen kopen en weer verkopen of verhuren,”zei Sur. Sur is ook een uitvoerend bestuurslid van de Association of Real Estate Investment Companies in Turkey (Gyoder).

Volgens Sur heeft Turkije het potentieel om jaarlijks 60.000 onroerende goederen aan buitenlanders te verkopen.

“Er zijn geen obstakels voor Turkije om dit aantal te bereiken. Het land moet desondanks voorzichtig handelen op weg naar de realisatie van dit doel. De sector dient zich te concentreren op de verkoop van vastgoed aan buitenlanders die het voor henzelf of voor hun familie willen gebruiken. Dit is beter dan potentiële kopers die grote aantallen aankopen om prijsfluctuaties in de markt te creëren,” waarschuwde hij.

Er zijn potentiële buitenlandse kopers die ongeveer 6.000 dollar per vierkante meter betalen en dan verkopen voor 8.000 dollar per vierkante meter en hiermee een balloneffect creëren

“Dubai onderging dit balloneffect in de huizensector in 2008 en probeert nog steeds de condities te normaliseren. Aankopen dienen gespreid te zijn in een wijd geografische gebied en in verschillende prijsklassen. Als deze markt is gecreëerd zal Turkije een erg aantrekkelijke markt voor buitenlanders zijn,” zei hij.

Sur merkte op dat er nu meer vraag is in Turkije van zowel lokale kopers als buitenlandse kopers.

“Het is niet juist om de sector enkel op Istanbul te concentreren. Andere aantrekkelijke centra moeten gecreëerd worden. Enkele steden in het land worden eigenlijk al snel ontwikkelt zoals Bursa in het noordwesten, Antalya aan de Middellandse zee, Izmir aan de Egeïsche zee, etc.. Er zijn andere centra die een groot potentieel hebben waaronder Gaziantep in het zuidoosten of Kayseri in Centraal Anatolië. Met de benodigde infrastructuur projecten en werkgelegenheid kansen zullen meer mensen in deze steden willen leven,” zei hij.

De bouwsector is een van de grootste aandrijvingskrachten van de Turkse groei geweest in recente jaren. Maar de aandacht van economen is gedraaid naar het vinden van een nieuw groeiverhaal in het land.

Sur benadrukte dat Turkije high-tech producten moet produceren om een economie te creëren met een hogere toegevoegde waarde.

“Dit betekent niet dat Turkije zijn bouwactiviteiten moet stoppen. Zeker is de bouwsector enorm gegroeid in het laatste decennium, maar dit bood ook de mogelijkheid voor aanvullende productie industrieën. Terwijl de lokale houwmaterialen die Turkije exporteerde een waarde had van 1.5 miljard in 2000 is dit cijfer nu gestegen naar 25 miljard,” voegde hij toe.

“Turkije wordt geen technologie producerend land in een dag. Intelligente programma's moeten ontwikkeld worden om, in 20 of 30 jaar, een sterk competitief technologie producerend land te worden. Net zoals Duitsland, Japan, Zuid Korea en Singapore voorheen gedaan hebben,” zei Sur.

Hij voorspelde ook nog dat Turkije in 2016 start met groeien rond vier procent.

Bron: Hurriyet

Gerelateerde nieuwsberichten vastgoed« Terug naar het nieuwsoverzicht