Idee+Turkse+minister%3B+burgerschap+voor+vastgoedkopers

De Turkse minister van Economische Zaken, Nihat Zeybekci, heeft het idee, voor een speciaal burgerschap voor buitenlanders die een bepaald bedrag aan vastgoed kopen, nieuw leven ingeroepen.

“Het bedrag dat in Turkije door buitenlanders is aangekocht telt op tot ongeveer 4 à 5 miljard dollar. Laten we dit cijfer verhogen naar 10 miljard dollar,” citeerde Haberturk de minister tijdens een ontmoeting met journalisten in de zuidelijke provincie Adana.

“Diegene met een droom om in Turkije te wonen moeten hier komen en wij bieden ze burgerschap,” zei Zeybekci.

De minister benoemde dat veel landen een vergelijkbare implementatie bieden. Hij zei ook dat de basis limiet ergens tussen 500.000 dollar en 1 miljoen dollar kan liggen.

Een land waarvan de economie elk jaar met vijf procent moet groeien kan dit niet enkel afhankelijk zijn van de binnenlandse spaarpotten, zei hij.

“Wij dienen andere investeerders dan directe investeerders naar Turkije te brengen. We moeten nieuwe rijke Turken creëren,” werd hij geciteerd.

Huizen verkoop aan buitenlanders

De verkoop van huizen aan buitenlanders daalde in september volgens gegevens van TUIK. De verkoop aan buitenlanders daalde met 4,8 procent naar 1.768 huizen in september vergeleken met dezelfde maand in 2014.

Desondanks behaalde de verkoop aan buitenlanders een record hoogte in mei 2015 met de verkoop van 1.982 huizen. Dit was een 21,3 procent stijging vergeleken met dezelfde maand in 2014. De stijging was er ondanks de algemene vertraging in de sector in Turkije.

In juli werden er totaal 2.027 huizen in Turkije verkocht aan buitenlanders. Een 37,6 procent stijging ten opzichte van dezelfde maand in 2014. Irakezen stonden bovenaan de lijst met de koop van totaal 362 huizen. Inwoners van Saudi Arabië volgende met 233 huizen. Russen kochten 195 huizen, Koeweiti kochten 147 huizen en Britten kochten 101 huizen, volgens TUIK.

In 2014 werden er 18.959 huizen verkocht aan buitenlanders. De resort provincie Antalya was de favoriet met 6.542 huizen. Daarna volgden respectievelijk Istanbul; met 5.580 huizen en Aydin; met 1.191 huizen.

Vorig jaar kochten buitenlanders voor 4.32 miljard dollar aan vastgoed in Turkije. Een all-time record volgens vertegenwoordigers uit de sector.

Bron: Hurriyet

Gerelateerde nieuwsberichten vastgoed   « Terug naar het nieuwsoverzicht