Hoe+werkt+toeristenvisum+in+Turkije

Wij merken dat er nog steeds onduidelijkheden bestaan over visums in Turkije. Hoe zit het nu met het toeristenvisum in Turkije?

Als u aankomt op een van de vliegveld in Turkije dan bent u verplicht een toeristenvisum te kopen. Voordat u door de douane gaat vindt u op elk vliegveld hokjes waar u een toeristenvisum dient te kopen. De kosten voor het visum zijn voor Nederlanders en Belgen € 15,- per persoon. De desbetreffende beambte plakt een sticker in uw paspoort met de volgende tekst:

Tekst op de sticker
"Multiple entry visa valid for an intended stay of no moren than 90 days per period 180 days. Duration begins on the date of entry to Turkey. Holder has no right to work."

Wat betekent dat voor u? Vanaf de dag dat u de douane bent gepasseerd mag u 90 dagen (bijna 3 maanden) in Turkije verblijven in een periode van 180 dagen (bijna een half jaar). Als u op 1 januari in Turkije arriveert mag u tot en met juni, 90 dagen in Turkije verblijven. In de periode van 180 dagen hoeft u niet 90 dagen achtereenvolgens in Turkije te verblijven. We breiden het voorbeeld uit om dit te verduidelijken.

vb.
U arriveert op 1 januari in Turkije en vertrekt weer op 30 januari. 30 Dagen zijn van uw visum afgeschreven. Het is te koud aan de Noordzee en u wilt zo snel mogelijk weer terug. Op 1 mei komt u weer aan in Turkije en uw visum is nog 90-30=60 dagen geldig. U hoeft dan niet opnieuw bij de beambte een visum te kopen want u bezit al een visum. U loopt direct door naar de douane. Op 20 mei keert u weer terug naar uw thuisland. Tot en met juni hebt nu nog 90-30-20=40 dagen.

Uw vakantiedagen zijn op en u hebt pas in 1 september weer tijd om van de zon in Turkije te genieten. De 40 overgebleven dagen op uw visum zijn komen te vervallen omdat u na 180 dagen opnieuw naar Turkije komt. Deze keer dient u wel een nieuw visum te kopen bij de beambte. Deze nieuwe toeristenvisum is geldig tot en met februari.

Datum op de stempel
Op de sticker die u van de beambte ontvangt plaatst de douane elke keer een stempel. De stempel geeft de datum van aankomst in Turkije en het verlaten van Turkije aan. Vanaf deze datum kunt u telkens tellen hoeveel dagen u nog over hebt en hoeveel u er al verbruikt hebt.

Wilt u langer dan 90 dagen per 180 dagen in Turkije verblijven dan kunt u een verblijfsvergunning aanvragen. Daarover later meer.

Voor vragen over het visum of al uw andere vragen over wonen en kopen in Turkije kunt u terecht bij Real Turkey.

Interesse in het kopen van een huis in Turkije

Is een lang verblijf in uw prive appartement onder de Turkse zon ook uw droom? Huis kopen in Turkije« Terug naar het nieuwsoverzicht