Turbulentie veroorzaakt door de globale economische crisis lijkt over te zijn, volgens makelaars aan de Europese kant van Istanbul.

Terwijl huren vielen met 20 procent in sommige gebieden, zijn ze onveranderd gebleven op pre crisis niveau in andere gebieden. Volgens experts, zijn er tekenen dat de situatie verbeterd in veel gebieden van de stad.

Engin Kevenk, een bekende makelaar in Arnavutkoy, een stadswijk aan zee, zei vorige week dat er herstel is gekomen in de huurmarkt.

“Er was een laagte punt tussen december en maart. Er was zorg in de markt dat de crisis zelfs kon verspreiden van Griekenland naar Turkije. Mensen zetten hun huizen niet te koop waardoor er weinig aanbod was,” zei Kevenk.

Het resultaat was een gereduceerd aanbod in de markt, vastgoedprijzen in Etiler, Arnavutkoy en Bebek stegen tijdelijk, zei Kevenk. “Koopjesjagers die arriveerden om te kijken naar goedkope crisis deals, vonden niets om te kopen.”

Kevenk zei dat hij verwacht dat de verkopen normaliseren in de lente. “De situatie voor april, mei en juni lijkt al veelbelovend. Juli en augustus zullen rustiger zijn, maar de markt zal zich daarna herpakken.”

Aantal expats naar beneden

Veel van Kevenk's klanten zijn expats. De huurmarkt was al rustiger voor het begin van de markt turbulentie omdat het totaal aantal expats in Istanbul al daalde, zei hij.

“Al ongeveer een jaar is het aantal expats laag. Er was een kleine vraag naar huurhuizen en sommige expats zijn verhuisd van een A klasse huis naar een B klasse om hun kosten te drukken. Met als resultaat dat de huren 10-20 procent daalden in Etiler en andere up markt gebieden bij Arnavutkoy,” zei Kevenk.

In Cihangir, een wijk in het Beyoglu district aan de Europese kant van Istanbul is de situatie meer stabiel. Ayse Sisman een bekende makelaar zei dat de verkoopmarkt in Cihangir minder actief is dan de verhuur in het gebied – voornamelijk door het gebrek aan aanbod.

“We krijgen voornamelijk huizen in de verkoop van bewoners die hier al lang wonen. Deze mensen vertrekken naar de Egeïsche zee of hebben hier vastgoed geërfd. In feite willen weinig eigenaren verkopen omdat het huurinkomen in Cihangir zo goed is,” zij zei.

Sinds januari zijn de verkopen atiever geworden. “Hier hebben we niet veel meegemaakt dat  veel mensen moesten verkopen om financiële problemen. Het effect van de crisis bleef minimaal,” zei Sisman, en vervolgde dat vastgoedprijzen in Cihangir nog steeds bescheiden zijn vergeleken met vergelijkbare, centraal gelegen historische stadswijken overzees.

“Vergeleken met Frankrijk of Italië, is vastgoed in Turkije nog steeds goed geprijsd,” zei zij.

Huren blijven stabiel

De huurmarkt kreeg maar een kleine klap te verwerken in de crisis, zei Sisman. “Huren stegen niet en sommige klanten verhuisden naar goedkopere huizen. Als voorbeeld, een flat dat 3.500 lira kost naar 2.000 lira. Maar deze tijden zijn voorbij – wij krijgen deze her locatie verzoeken niet meer van klanten.”

Huren in Cihangir starten nu bij 1.500 dollar voor een 1 slaapkamer flat en stijgen naar 1.700- 2.000 dollar voor een twee slaapkamer flat. Een flat met zeezicht is te verkrijgen voor een prijs van zeker 1.800 dollar.

“De situatie is erg actief geworden sinds januari. Ik denk dat het herstel ook reflecteerde in het feit dat sommige expats, die hier les komen geven aan de internationale scholen in Istanbul in de herfst, nu al hun reserveringen maken voor september. De markt zal nog veel actiever worden vanaf augustus,” zei Sisman.

Huren naar beneden in Sisli

 Kadir Kaya een bekende makelaar in Kurtulus, een wijk in het Sisli district van Istanbul, stemde in, en zei dat er licht is aan het eind van de tunnel.

“Vandaag wordt onze zaak voornamelijk vooruit gedreven door de verkoop kant, waar prijzen relatief stabiel bleven en erg actief zijn geworden in de laatste maand,” zei hij.

Aan de verhuur kant is de situatie lichtelijk uitdagender. “Huren gingen hier naar beneden met 10-20 procent. Als een huurder verhuist, kan de eigenaar de huur niet verhogen, hij zal hetzelfde moeten vragen of zelfs lager, “ zei Kaya.

“Wij hadden een klant die verhuisde van een twee slaapkamer flat in Kurtulus, en zijn huur was 800 lira. Voor de crisis konden we de huur verhogen naar 900 lira, maar nu moet de flat zelfs geadverteerd worden voor maar 750 lira,” vervolgde Kaya.

Net als in Cihangir, Arnavutkoy en Etiler, zijn sommige klanten verhuisd naar een goedkoper onderkomen door de financiële omstandigheden. “Een klant verhuisde van een drie slaapkamer huis dat 1.300 lira kostte naar een van dezelfde grootte van 1.000 lira want, op lange termijn maakt ook 300 lira een verschil.”

Kaya hoopt dat de opleving in de markt zal blijven. “De toekomst lijkt goed. Wij zijn optimistisch dat de markt herstelt,” zei hij.

Bron: Hurriyet

 « Terug naar het nieuwsoverzicht