Een nieuwe golf rijke investeerders uit het Midden Oosten en Rusland kijkt meer en meer naar luxueuze projecten in het levendige Istanbul. Aangetrokken door de vereenvoudigde wetgeving, relatieve goedkope prijzen en de bloeiende economie.

"Istanbul wordt het tweede Londen voor de Arabische wereld," zei Erdince Varlibas, hoofduitvoerder van een grote ontwikkelaar in Istanbul.

Een herziening van de Turkse vastgoedwetgeving aangekondigd in mei, vernietigd de reciprociteitsregel. De wet staat ook toe dat buitenlanders hun grond kunnen verdubbelen tot zeshonderdduizend vierkante meter, met toestemming van de overheid.

Turkse vastgoedprijzen groeiden tot juni 2012 op twee na snelst in de wereld, achter Brazilië en Oostenrijk. Volgens Knight Frank Global House Price Index groeiden de prijzen sneller dan Rusland en Hong Kong.

Stijgende prijzen van vastgoed in Turkije en het vooruitzicht van ontspannen regels voor buitenlanders zijn brandstof voor ambities in Turkse vastgoedcirkels voor Istanbul om andere nieuwe snel stijgende vastgoedhubs te evenaren. Zoals bijvoorbeeld Moskou waar vastgoedprijzen rivaal zijn voor London en New York.

GYODER (Vereniging van Vastgoed Investering bedrijven) voorspelt dat Turkse vastgoed verkopen aan buitenlanders bijna verdubbelen tot 4 miljard dollar in 2013 van 2,5 miljard vorig jaar. Na de verandering in de wet die de weg geopend heeft voor kopers uit de Golf, Rusland en Centraal Azië. Jaarlijkse aankopen kunnen 10 miljard bereiken op de middellange termijn, zegt de voorzitter van GYODER, Isik Gokkaya.

Olie rijke investeerders uit de Golf en Rusland die al in de resorts aan de mediterrane kust van Antalya vakantie vierden, nemen waarschijnlijk als eerste voordeel uit de nieuwe wetgeving door vastgoed te kopen aan de kust.

"De eerste golf komt eerst naar de toeristische plaatsen van Turkije en dan naar de grote Turkse steden" zei Kurthan Atamca een analist voor vastgoedinvesteringen.

Bron: Hurriyet« Terug naar het nieuwsoverzicht