Turkse+economie+groeit+sterker+dan+verwacht

Het Turkse bruto binnenlands product (BNP) groeide sterker dan verwacht met een groei van 3,8 procent, jaar op jaar, in het tweede kwartaal van 2015. Een verrassende, positieve verandering vergeleken met de verwachte vertraging van groei in het tweede kwartaal, volgens gegevens van het Turkse statistieken Instituut (TUIK).

Het BNP groeide met 3,15 procent in het eerste half jaar, na een revisie van het eerste kwartaal van 2,3 procent naar 2,5 procent.

Een stijging van publieke uitgaven voor de toenmalige opkomende verkiezingen en herstel in de binnenlandse vraag als ook in de agrarische sector, liet de Turkse economie verliezen in export goedmaken. Desondanks wordt, in de komende maanden, een vertraging in groei verwacht door de politieke onzekerheden.

De export van Turkije daalde met 8,1 procent in het eerste half jaar naar 73.26 miljard dollar vergeleken met dezelfde periode in 2014. De oorzaak zijn de geopolitieke risico's vanuit de buurlanden, volgens de gegevens van de Turkse Exporteurs Vereniging (TIM).

De consumptie-uitgaven van de huishoudens steeg met twaalf procent en bereikte 329.2 miljard Turkse Lira's tegen de huidige prijzen in het tweede kwartaal van 2015 vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2014.

De uiteindelijke consumptie-uitgaven van de overheid stegen met 17,2 procent en bereikten 72.4 biljard lira in het tweede kwartaal van 2015 vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2014.

Vice premier Cevdet Yilmaz, die verantwoordelijk is voor economische zaken, zei dat het BNP groeide op de binnenlandse vraag, maar een daling in de netto buitenlandse vraag vertraagde de groei in het tweede kwartaal van het jaar. Dit was ook het geval in het eerste kwartaal.

“De Turkse economie behield de non-stop positieve groeitrend in het tweede kwartaal van het jaar sinds het laatste kwartaal van 2009,” schreef hij in een verklaring.

Hij merkte op dat de toegevoegde waarde van de industriële sectoren, inclusief de bouwsector, groeide met 4,1 procent in het tweede kwartaal, ondanks negatieve buitenlandse economische condities.

De toegevoegde waarde van de service sector groeide ook met 2,2 procent, zei hij.

Risico's van het 4 procent groeidoel

“De toegevoegde waarde van de agrarische sector groeide met 6,7 procent in het tweede kwartaal van het jaar vergeleken met dezelfde periode in 2014 door het basis effect en positieve weercondities. In het tweede kwartaal zagen we een BNP groei voornamelijk op binnenlandse vraag net zoals in het eerste kwartaal. De verkopen in de automobiel, huishoudelijke apparaten en huizen ondersteunden zowel productie als consumptie in de economie,” zei hij.

Minister van Financiën, Mehmet Simsek, merkte op in een verklaring dat er een negatief risico is voor het middellange groei doel van vier procent, ondanks dat de belangrijkste indicatoren een voortzetting van de gemiddelde BNP groei aangeven.
“Sterke verkoop trends in enkele belangrijke sectoren zoals de automobiel, huizen en huishoudelijke apparaten geven aan dat de economie blijft groeien, al is het enkel een gemiddelde groei,” zei Simsek.

De daling in netto export haalde de groei naar beneden met 1,2 procent in het eerste half jaar door de globale economische vertraging. De contributie van de nationale vraag aan de groei was 4,4 procent, zei Simsek.

“Investeringen worden uitgesteld door de politieke onzekerheden. Fluctuaties in de globale financiële markten, stijgende geopolitieke spanningen en de recessie in de EU hielden Turkse groei tegen in het eerste kwartaal van het jaar,” merkte Simsek op.

Minister van Economie, Nihat Zeybekci schreef in een verklaring dat de economie het groeiniveau vijf procent bereikt als de vertraagde export weer een positieve contributie geeft aan de economie.

Bron: Hurriyet

Gerelateerde nieuwsberichten vastgoed

 « Terug naar het nieuwsoverzicht